E-handelsföretaget Klarna (före detta Kreditor)

E-handelsföretaget Klarna (före detta Kreditor) grundades 2005. Idag är det marknadsledande inom inom faktura- och finansieringslösningar för e-handel. Klarnas koncept är enkelt: kunder som handlar på nätet behöver inte längre betala i förskott. Med Klarnas tjänster kan de vänta tills varan levererats.

Niklas Adelberth är en av initiativtagarna till Klarna, som började som ett student projekt vid Handelshögskolan i Stockholm. Idag är han styrelsemedlem och vice koncernchef för det snabbt expanderande företaget. Klarna är en framgångssaga, och idag har det fler än 750 anställda från fler än trettiofem olika länder.

Niklas, som växte upp i Uppsala, har alltid varit en driven företagare. Tillsammans med Sebastian Siemiatkowski startade han radiokanalen Radio Excellent. Senare, under gymnasietiden vid Lundellska skolan (ett år var han utbytesstudent i Connecticut), startade han sitt första företag. AdalIT erbjöd konsulttjänster inom webbproduktion och grafisk design.

Gymnasiet följdes av militärtjänstgöring. Niklas placerades som närskyddstroppchef vid F 16 i Uppsala. Efter det bar det utomlands. Första destination var schweiziska Engadinedalen och skidorten St. Moritz. Här arbetade Niklas under en period som bartender för Kempinski-kedjan och sparade pengar till en joren runt resa. I april, 2003, bar det av. Tillsammans med Sebastian Siemiatkowski reste han över fyra kontinenter och tjugofem länder.

Väl tillbaka i Sverige väntade studier, först i Lund och sedan vid Handelshögskolan.

Källor:

http://vimeo.com/59685498
http://www.youtube.com/watch?v=ZasUQuoCw2Q
http://www.arcticstartup.com/2012/09/07/niklas-adalberth-arctic15
http://www.crunchbase.com/person/niklas-adalberth
https://www.linkedin.com/in/niklasadalberth
niklasadalberth.se & niklasadalberth.com
https://www.facebook.com/public/Niklas-Adalberth

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *