Folsyra bidrar till en rad positiva hälsoeffekter

Folsyra bidrar till en rad positiva hälsoeffekter och kan bland annat motverka cancer och ryggmärgsbråck hos barn, det visar många medicinska studier. Dessutom är folsyra bra för minnet och ett underskott av folsyra kan leda till en ordentlig försämring av minnesfunktionen. Holländska forskare har jämfört en grupp som hade ett dagsintag av folsyra på 800 mikrogram med en placeboätande kontrollgrupp och kommit fram till att de som fick folsyra fick ett betydligt bättre minne och kunde analysera information fortare än personerna i kontrollgruppen. Gruppen som fick folsyra hade efter ett regelbundet intag en hjärnkapacitet som kunde jämföras personer som var fem år yngre. Det är alltså fullt möjligt för äldre och medelålders människor att förbättra sitt minne och sin hjärnkapacitet med ett extra intag av folsyra. Folsyra föryngrar!

Många som drabbas av demens har ofta höga halter av aminosyran homocystein i blodet. Folsyra kan minska denna aminosyra och kan därmed även mota åldersdemens i grind.

Folsyra kan man få i sig genom att ta tillskott eller genom att äta rikligt av de livsmedel som innehåller fylat: mörkgröna bladgrönsaker, kål, bönor och kikärter, såväl som linser, frukt och bär. Att ta tillskott försäkrar dock att man får i sig tillräckligt med folsyra eftersom kroppen har lättare för att ta upp denna form.

I i-länderna är brist på folsyra väldigt vanligt och undantaget som bekräftar regeln står vegetarianer och veganer för. De har ofta bra nivåer av folsyra eftersom de äter baljväxter i större utsträckning än vad köttätare gör. www.folsyra.org

This entry was posted in Uncategorized.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *