När kommer den batterifria laptoppen?

Ja, egentligen är den här – och har varit det i flera år. Redan i mitten av 2000-talet kunde flera datortillverkare uppvisa laptops.se som drevs med hjälp av bränsleceller. Datorn drivs helt enkelt med vätgas och en påfyllning gör att datorn kan gå oavbrutet i flera dagar. Men steget från prototyp till en kommersiell produkt som når butikshyllorna kan vara oerhört lång. Den största utmaningen är givetvis att göra produkten så pass billig att producera att vinsten av att ha en batterifri laptop uppväger ökningen i pris. Ännu så länge har vi inte nått ditt. Därför fortsätter forskningen att förfina, effektivisera, raffinera – tills bränslecellen finns som uppfyller alla krav för att en kommersialisering ska bli möjlig.
Under tiden har alternativa metoder forskats fram. Alldeles nyligen lanserade Samsung en laptop som drivs med solenergi. Två timmars laddning via laptoppens solpanel ger en timmes användning. Målgruppen för denna dator är i första hand länder med dåliga elnät och mycket sol. Huvudkontinenten är givetvis Afrika. Sverige är tämligen ointressant för en sådan produkt. Och vinddrivna laptops är nog ingen superidé.
Men flera av de där framtidsprodukterna som vi hört om finns i praktiken redan idag – men de är inte lönsamma att producera än. Annars skulle du kunna få en laptop som går att rulla ihop och drivs med metangas. Men den skulle bli mycket, mycket dyr att köpa.
Det bästa som finns att få idag hittar du dock på www.laptops.se. Och till ett mycket, mycket bra pris.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *