Tennis för 50-talets nördar


1958 var ett spännande år för datorindustrin. När man nämner det året, i det sammanhanget, tänker de flesta insatta på att det var året då mikrochippet introducerades och därmed startade en revolutionerande utveckling för datorn och datorindustrin. Men det händer också en annan spännande upptäckt inom datorvärlden det året: det första datorspelet uppfanns.
Willy Higinbotham jobbade som chef för Instrumentation Division vid Brookhaven National Laboratory när han uppfann sitt datorspel som gick ut på att spela tennis med ett oscilloskop som skärm. Syftet var att underhålla besökare till laboratoriet – men den harmlösa uppfinning gjorde Willy Higinbotham odödlig för eftervärlden som datorspelets uppfinnare. Helst hade han nog dock blivit ihågkommen för sitt intensiva arbete mot spridningen av kärnvapen i världen.
Övriga milstolpar i datorspelens utveckling:
1968 Ralph Baer uppfinner sin “Brown Box” – den första riktiga spelkonsolen.
1971 Baer får patent på sin uppfinning den 22 mars detta år.
1972 Magnavox licensierar Brown Box och marknadsför den under namnet Magnavox Odyssey
1972 föds även dator världens första lysande succé när Nolan Bushnell uppfinner Pong spel för spelhallar.
1974 Bushnell företag, Atari, introducerar hemversionen av Pong via Sears butiker
1975 Nintendos gör sin första satsning inom spelindustrin genom att distribuera Magnavox Odyssey i Japan.
Idag är spelindustrin en enorm marknad med tusentals miljarder om året i omsättning över hela världen och de flesta hem i Sverige har någon form av spelkonsol. Alla dessa spelkonsoler behöver dock el – helst billig – för att drivas. Besök www.elavtal.biz för att hitta bästa priset.

 

This entry was posted in Uncategorized.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *